Adria Wind Power
FAQ
ADRIAWINDPOWER
EKOLOGIJA
Ekologija

Energija vjetra i okoliš

 Obnovljivi izvori energije su sunce, voda, vjetar, biomasa i geotermalna energija. Ovim izvorima je lako tehnički upravljati i za razliku od nuklearne energije ne predstavljaju opasnost, te nije potrebna stroga kontrola za slučaj zlouporabe. Predstavljaju nepresušan energetski potencijal i dostupne su trenutno.

Upotreba obnovljivih izvora energije vodi k popularizaciji istih i proširenju njihove upotrebe širom svijeta. Ovaj razvoj daje važan doprinos zaštiti klime i poboljšanju kvalitete života u čitavom svijetu. Možda čak može pridonijeti i održanju globalnog mira.

Prelazak s konvencionalnih izvora energije na izvore energije budućnosti neće se dogoditi preko noći. Upravo zato treba neprekidno raditi na stvaranju čistog, sigurnog i neiscrpnog načina proizvodnje struje. Vjetroelektrane se ovdje nameću kao logičan izbor najsigurnije čisto proizvedene energije.

Uklanjanje vjetroelektrane

Komponente vjetroturbina se jednako lako rastavljaju kao što se sastavljaju. Mnogi dijelovi mogu biti ponovo iskorišteni, a rastavljanje se može obaviti u jednom danu. Vjetroturbine su privremene strukture na krajoliku i ništa ne mijenjaju ili uništavaju (usporedite to s područjem oko rudnika ugljena).

Omjer energije

U svom vijeku trajanja od 20 godina, vjetroturbina ima «faktor iskorištenja» između 3000% i 8200%. To znači da turbina proizvede 30 do 82 puta više energije nego što je potrebno za njenu izradu, dostavu, korištenje i rastavljanje. Na dobrim lokacijama amortizacija utrošene energije može biti dostignuta već za dva mjeseca. «Faktor iskorištenja» uobičajenih postrojenja za proizvodnju električne energije je 0.3% do 0.4% zato što energija iz obnovljivih izvora omogućuje neprekidnu proizvodnju bez dodatnih troškova.

Infra zvuk

Infra zvuk je zvuk duboke frekvencije koji ljudsko uho ne može osjetiti (manje od 20Hz). Izvor zvuka su vjetroturbine i razni drugi strojevi poput automobila, zrakoplova, vlakova, itd. Prirodni izvori infra zvuka su oluje, vodopadi i turbulencije vjetra. Zvuk postaje opasan po ljudsko zdravlje ukoliko djeluje na čovjeka konstantno jačinom od 130 dB. Mjerenja na vjetroelektranama su pokazala da ta vrijednost nikada nije dosegnuta, a infra zvuk koji turbine proizvode ne predstavlja nikakvu opasnost.

Krajolik

 Ljudi neprekidno mijenjaju krajolik. Vjetrenjače i vodenice su već stoljećima dio uređenih i obrađivanih zemljišta. Sredinom 19. stoljeća u Europi se nalazili oko 20 000 vjetrenjača. Danas u Njemačkoj ima 9 000 vjetroturbina. Vjetroturbinu je moguće rastaviti u samo jednom danu, tako da predstavlja samo privremenu strukturu na krajoliku. Usporedite to s krčenjem šuma ili područjima koje je nepovratno uništilo rudarstvo.

Utjecaj buke

Vremena kad su vjetroelektrane ometale javnost zbog buke koje su proizvodile stvar su prošlosti jer je tehnologija daleko napredovala. Današnje turbine bolje su izolirane i rade sporije od starih modela. Turbina visine 78 m pri vjetru brzine 12-14 m/s stvara samo oko 41 dB (za usporedbu: normalni razgovor stvara 50 dB, noću u bolnici čuju se zvukovi jačine 40 dB). Uz to, zvukovi koji nastaju uslijed jačeg vjetra glasniji su od zvukova koje stvaraju vjetroturbine

Rezerve prirodnih resursa

Svjetska opskrba naftom, plinom i uranom bit će iscrpljena za samo par desetljeća. Na to je jedini i logični odgovor korištenje i širenje obnovljivih izvora energije.

Ptice i divljač

 Provedene su mnoge znanstvene studije koji utjecaj vjetroelektrane imaju na ptice i divljač. Pokazale su da se divljač brzo navikne na turbine. Ispitani lovci su posvjedočili kako nisu primijetili da vjetroelektrane na ozbiljniji način smetaju životinjama. Problem zalijetanja ptica u rotore pokazao se puno manjim od očekivanog jer ptice percipiraju pokretne predmete i reagiraju izmicanjem. Elektrovodi su za ptice puno opasniji. Također, podrazumijeva se da se vjetroelektrane ne mogu graditi u rezervatima i parkovima prirode.
Studija utjecaja VE Ravna1 na ptice otoka Paga

© Adria Wind Power - Sva prava pridržana.

design & development : Arto Galactinus