Adria Wind Power
FAQ
ADRIAWINDPOWER
Pitanja i odgovori

Da li su turbine opasne

Činjenice: Vjetroparkovi ne proizvode štetne plinove, zagađenja ili opasan otpad. U proteklih 25 godina širom svijeta je instalirano više od 68.000 vjetroturbinskih generatora i ni na jednoj se nije dogodila havarija opasna za zdravlje ljudi. Brojne studije potvrđuju kako buka iz vjetroparkova nije štetna za ljude.

Da li vjetroparkovi odbijaju turiste

Činjenice: Mnogi vjetroparkovi su turističke atrakcije. Vjetropark u Škotskoj godišnje posjeti više od 30.000 turista.

Da li se projekti izgradnje provode bez odobrenja lokalne zajednice

Činjenice: Zakonom je strogo propisano kako se vjetroparkovi ne mogu izgrađivati bez odobrenja lokalne zajednice i u sklopu urbanističkog plana. Svaki vjetropark mora zadovoljiti strogo propisane zakone i procedure vezane za zaštitu okoliša, prostorni plan i uređenje. Za vjetropark veći od 50 MW dozvolu mora izdati vlada.

Da li turbine zauzimaju veliki dio zemljišta

Činjenice: Površina koju prosječna turbina zauzima je vrlo mala, oko 30 četvornih metara, i turbine se najčešće postavljaju na nepristupačnim mjestima. Zemljište između turbina može se bez problema iskoristiti za poljoprivredu. U nekim zemljama vjetroparkovi su turistička atrakcija, a prema stupnju uređenosti i čistoće mogu se mjeriti s nacionalnim parkovima.

Da li su lopatice turbine opasne za ptice

Činjenice: Vjetroparkovi se ne izgrađuju na mjestima gdje su migracijski putevi ptica. Ne postoje dokazi da je i jedan vjetropark izazvao bilo kakav štetan efekt po ptice, veći od, primjerice, izgradnje nove zgrade ili aerodroma. Pri projektiranju i izgradnji vjetroparka sudjeluju i ornitolozi.

Da li vjetroparkovi proizvode malo energije

Činjenice: Samo jedna turbina snage 2 MW na dobroj lokaciji proizvodi dovoljno energije za opskrbu do 2.000 domaćinstava. Očekuje se kako će cijena el. Energije dobivene iz vjetroparkova do 2010. god. biti konkurentna el. Energiji dobivenih iz drugih izvora. Na otocima vjetroparkovi doprinose sigurnijoj opskrbi, a mogu se veoma efikasno koristiti i za desalinizaciju vode.

© Adria Wind Power - Sva prava pridržana.

design & development : Arto Galactinus