Adria Wind Power
FAQ
ADRIAWINDPOWER
Turizam

Otok Pag jedan od najvećih Jadranskih otoka: sa 285 km2 peti po veličini, a njegovih 270 km razvedene obale čine ga otokom s najduljom obalnom linijom na Jadranu.

Plaže Najveću, Pašku uvalu okružuje 27 km šljunčanih plaža. Jedinstvena odlika vegetacije na Pagu je to što gotovo da nema stabala - Pag je najveće kamenjarsko carstvo ispresijecano dugim suhozidima u kojima raste tanka trava, nisko aromatično bilje, kadulja i smilje. Upravo to aromatično bilje osnova je u prehrani paških ovaca te zbog toga paški sir ima svoj poseban i poznat okus.

Plaže Također, grad Pag je središte proizvodnje morske soli. Već u 15. stoljeću je ova industrija postala najvažniji dio privrede otoka, tako da je planski sagrađen utvrđen grad koji danas predstavlja atrakciju za turiste. Na Pagu se i danas može vidjeti stari postupak proizvodnje soli isušivanjem u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more (soline). Ove solane predstavljaju izvrstan motiv za fotografiranje.

U gastronomskoj ponudi nalaze se prvoklasni ovčji sir i janjetina, te razni morski specijaliteti. Paška janjetina (janje težine od 7-10 kg) najbolja je u siječnju, veljači i ožujku, za vrijeme trajanja mužnje ovaca. Posebno se izdvaja mekoćom mesa i aromom (zbog ishrane) u kojoj će svaki gurman uživati. Posebno je ukusna pripravljena ispod peke s krumpirima, te na gradele (roštilj).
Plaže Grad Pag je nadaleko poznat i po paškoj čipki čija se ručna izrada održava već stoljećima. Svaka čipka je zaseban unikat, a taj spori i naporni ručni rad živi i danas na uličicama starog grada.
U kopnenom produžetku plitke uvale skriva se još jedno veliko bogatstvo: ispitano i dokazano ljekovito blato. Lokunja se nalazi na jugozapadu grada Paga, neposredno uz Prosiku. To je područje plitkog mora površine oko 20 kilometara kvadratnih na čijem dnu se nalazi bogata naslaga peloida, ljekovitog mulja. Ovo prirodno bogatstvo koristi se za liječenje reumatskih oboljenja, ali i raznih dermatoloških bolesti. Mulj se nanosi na oboljelo mjesto i pušta da se osuši i stvrdne. Nakon sat ili dva, mulj se skida jednostavnim ispiranjem ili ulaskom u more.
Plaže Odnedavno kao jednom od svojih turističkih atrakcija Pag može podičiti i vjetroelektranom na gori Ravna iznad grada Paga, kao svjedočanstvom skladnog spoja prošlosti i budućnosti. Prizor ogromnih krakova kako se skladno i elegantno vrte na povjetarcu u kamenitom okolišu s morem u pozadini vrlo je impresivan. Pogledajte nekoliko fotografija iz naše galerije.
Više informacija možete pronaći ovdje
© Adria Wind Power - Sva prava pridržana.

design & development : Arto Galactinus